Tavoite on, ettemme puhuisi nais- tai miesjohtajista, vaan johtajista

Naisen kengissä -haastattelusarjassa keskustelemme menestyneiden naisjohtajien kanssa erilaisista työelämän teemoista ja naisista työelämässä.

Katja Siberg on lentoasemayhtiö Finavian markkinointi- ja viestintäjohtaja sekä johtoryhmän jäsen. Ennen nousujohteista uraansa Finaviassa Siberg on työskennellyt matkailualalla muun muassa myyntijohtajana.

Mikä on saanut sinut pyrkimään urallasi eteenpäin?

Olen pienestä pitäen seurannut ja ihaillut naisia johtotehtävissä. Olen aina ollut kunnianhimoinen ja kiinnostunut uusista, vastuullisemmista tehtävistä.

Olen myös asettanut itselleni tavoitteita ja pyrkinyt niitä kohti. Lisäksi minulla on ollut urani aikana hyviä esimiehiä, jotka ovat olleet valmiita antamaan lisää vastuuta.

Minkälaisia ominaisuuksia naisjohtajalta vaaditaan?

En koe olevani naisjohtaja, olen johtaja.

En mieti muiden suhtautumista itseeni vaan johdan vastuualuettani omana itsenäni. Johtajalta vaaditaan yleisesti määrätietoisuutta, sitä että tekee päätöksiä ja kantaa vastuun.

Hyvältä johtajalta vaaditaan myös empatiaa ja ihmisläheistä suhtautumista. Palaute pitää antaa suoraan ja välittömästi ja tunteetkin saavat näkyä. Tärkeintä kutenkin on, että keskustelu pysyy asiassa.

Miten naiset voisivat itse vaikuttaa omaan asemaansa työelämässä?

Naisten pitää osata kertoa, mitä he haluavat. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tuntuu välillä olevan hankala asia sisäistää.

Liian usein ajatellaan, että jos nyt teen työni 100-prosenttisesti ja täysillä, kyllä joku sen huomaa. Mutta todellisuudessa asioita on ajettava myös itse eteenpäin.

On myös oltava rohkeutta hakeutua mukavuusalueensa ulkopuolella ja hakea tehtäviä, joissa voi haastaa itsensä. Usein sekin riittää, että selvittää tavoitteensa itselleen. Sen jälkeen asiat lähtevät kummasti toteutumaan.

Mikä on monimuotoisuuden merkitys työyhteisössä?

Keskustelu diversiteetistä on mielestäni aiheellista ja uskon, että erilaiset ihmiset tuovat aitoa monimuotoisuutta päätöksentekoon. Tämän takia on tärkeää, että esimerkiksi johtoryhmät ovat mahdollisimman monimuotoisia niin sukupuolen kuin muidenkin taustatekijöiden osalta.

Kaipaisiko työelämä sukupuolikiintiöitä?

En itse usko kiintiöihin. Mielestäni jokaisen täytyy omalla työllään ansaita asemansa. Meidän naisten pitää auttaa toisiamme, rohkaista muita hakeutumaan haluamiinsa asemiin.

Pitempään työelämässä olleiden naisten on tärkeää näyttää esimerkkiä nuoremmille. Itse ajattelen olevani paras esimerkki niin tyttärelleni kuin pojallenikin.

Voisiko perhevapaauudistus parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla?

Kyllä, perhevapaauudistus voisi ehdottomasti tasa-arvoistaa ja tasapuolistaa naisen asemaa työelämässä. Perhe ei missään nimessä ole uhka työlle, mutta on osattava miettiä, miten nämä kaksi on paras yhdistää.

Omassa elämässäni perhevapaita on käytetty tasapuolisesti, sillä mieheni vietti lähes vuoden kotona lasten kanssa.

Miksi juuri nyt on hyvä hetki olla nainen johtotehtävissä?

Elämme murroksessa. Meillä alkaa olla esimerkkejä vahvoista naisjohtajista. Vielä omien vanhempieni ikäluokassa sellainen on ollut vieras ajatus.

Ajat ja ajatusmaailmat muuttuvat. Vielä on paljon muutettavaa, mutta näen, että yhteiskunnassa keskustelu ja toiminta ovat menossa oikeaan suuntaan. Juuri nyt on tapahtumassa se, mitä on varmasti jo monta vuosikymmentä odotettu.

Miltä näyttää naisten tulevaisuus työmarkkinoilla?

On erittäin hyvä, että naisten asemasta työelämässä keskustellaan. Hyvä tavoite on, että tulevaisuudessa emme enää puhuisi nais- tai miesjohtajista, vaan johtajista.

Jotta ei tarvitsisi puhua enää sukupuolesta ja sen edustajien määrästä, tarvitaan enemmän naisia johtotehtäviin.